onsdag 5 augusti 2009

SOMMARENS SISTA JORDGUBBAR?

Idag har 2 kusiner varit på besök. Jättekul! Det var alldeles för länge sen vi sågs. Åren springer ju iväg. Trodde att det var tre, fyra år sen vi sågs men det visade sej att 10 år hade gått. När jag ser hur fort tiden går inser jag att det gäller att fånga dagen och fånga tillfällen som ges, för just nu är livet. Och som nån klok har sagt: "Alla de dagar som kom och gick-inte visste jag att det var livet".

Jag blev inspirerade när jag för några veckor sen såg "Vad blir det för mat?" med Per Morberg och han "slängde ihop" en paj med hallon. Det blir säkert väldigt gott men jag vill passa på att äta jordgubbar så länge det finns "de goda gubbarna". Receptet hittade jag på http://www.recept.nu/ och det var superenkelt. Jag gillar enkla och snabba recept! Det som tog lite tid var att röra citronkrämen i vattenbad.


Mandel- och citronkaka med jordgubbar
500 gr mandelmassa
4 st ägg
2 dl strösocker
1 citron
jordgubbar till garnering

Pajbotten
Riv mandelmassan grovt, blanda väl med ett helt ägg och två äggvitor.
Häll smeten i en pajform och grädda i 220 gr i 15-20 minuter eller tills kakan har stelnat.

Citronkräm
Pressa saften från en citron.
Blanda med två äggulor och ett helt ägg samt 2 dl strösocker.
Sjud ihop blandningen i ett vattenbad eller försiktigt i en tjockbottnad kastrull.
Fördela sedan citronkrämen över kakbotten och lägg på de färska bären.

Servera gärna med en klick creme fraiche, sötad med florsocker.

2 kommentarer:

KarinW sa...

Vad gott det där måste bli, mandelmassa blir så saftigt. Du lär få en massa att stå i inför kalaset på söndag förstår jag. I morgon ska jag också fånga dagen när jag kommer från jobbet och frida har städat huset. trevlig helg till dig min vän!

Kerstin: sa...

Ja den blev god men gillar man inte sött ska man passa sej.