måndag 21 december 2009

SKÄRA KARAMELLER OCH CHILICHOKLAD

1938 fick mamma ett recepthäfte från Vårgårda ris. I det häftet finns ett recept på skära karameller som följt henne sen dess. Jag har inte firat någon jul utan att det finns skära karameller. Det är lika självklart som knäck.
SKÄRA KARAMELLER

1 msk smör
1 tekopp socker
1 tekopp grädde
1 msk vaniljsocker


Låt massan koka under ständig omrörning till den blir tjock och vid prov i kallt vatten stelnar. Tillsätt några droppar röd karamellfärg och 1 tekopp Vårgårda ris. Klicka ut på ett bakplåtspapper och låt karamellerna kallna.När dom var färdiga var jag sugen att göra något mer "modernt". Jag är ju en chokladfantast så därför gjorde jag lite chokladgodis.

CHOKLADTRYFFEL MED CHILI

Koka upp 2 dl grädde med en hackad röd chili. Låt även kärnorna vara med. Låt stå ett tag för mer chilsmak. Sila bort chilin och tillsätt 200 gram mörk hackad choklad i den varma grädden. Rör till det blir en jämn smet. Ställ smeten kallt och forma sen till små kulor och rulla kulorna i kakao. Som "strössel" tog jag lite flingsalt med citronsmak.

2 kommentarer:

Karin sa...

Men vad fint du har gjort det hos dig! Spara chilitryffel åt mig för dom äääälskar jag! Mannen är galen på netonnet just nu och åker till stan imorgon och KÖPER en mp-3 till mig, ha ha tror att han har lika mycket refeber som jag!

hoppolek sa...

kul med julgodis som går i arv.
ser frestande ut att prova o göra .
jag gillar att prova baka nya recept.
Ha en god jul Ängla skickar en nospuss till alfons ; ) / Gunilla